Turkish Chamber Orchestra

7 Kasım 2018

Köln Senfoni Orkestrasi ve Ensemble Mondial'in solistlerinden oluşan ve Betin Güneş tarafından kurulan orkestranın birlikteliği 25 yıllık bir geçmişe dayanıyor.

Değişik ülkelerden (Macaristan, Japonya, Rusya, Polonya, Kore, Almanya, Türkiye, Kıbrıs.....) gelen müzisyenler Betin Güneş ve Türk bestecilerinin yanında tanışmış bestecilerin eserlerini yine Betin Güneş'in özel orkestrasyonuyla başarıyla seslendiren Ensemble kendine has bir tını yapısını elde etmiştir. 

Birçok CD kaydı (EMI Elektrola, Warner Brothers, Telos....) olan Ensemble değişik konser ve festivallerde kendine has yapısıyla büyük beğeni kazanmakta.

Turkish Chamber Orchestra gibi internasyonel müzisyenlerden oluşan koro, opera repertuvarı dışında yine Betin Güneş'in besteleri ve özel düzenlemelerini başarıyla yorumlamaktadır. 

 

PROGRAM:

 

B. Bartók: Romanya Halk Dansları, Sz. 68

A. Bruckner: Do Majör Motet “Locus iste”, WAB. 23

K. Jenkins: “Adiemus”

G. F. Händel: Largo, Fa Majör, HWV. 302b

L. Bernstein: “Somewhere”

B. Güneş: Koro, Orkestra ve Kontralto için 3 Parça (Dünyada ilk seslendirilişi)

B. Güneş: Keman Konçertosu 4 Mevsim’den “Sonbahar” ve “Kış” bölümleri (Dünyada ilk seslendirilişi)

L. v. Beethoven:Europäische Friedenshymne (9. Senfoni’den)

F. Mendelssohn Bartholdy: Op. 59’dan 3 No.’lu lied “Abschied vom Walde”

G. Puccini: Gianni Schicchioperasından “O mio babbino caro” (Ah benim sevgili babacığım)

F. Loewe: My Fair Lady müzikalinden “I Could Have Danced All Night”

G. Verdi: Nabuccooperasından “Gefangenenchor” (Yahudi Köleler Korosu) ve Il Travatoreoperasından “Zigeunerchor” (Çingeneler Korosu)

L. Denza: “Funiculì Funiculà”.

 

Konser programı için tıklayınız.

Betin Güneş
Şef ve Piyano
1957 İstanbul doğumlu Betin Güneş 1964-1974 yılları arasında aldığı konservatuvar öğrenimini başarıyla tamamladıktan sonra İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda piyano üzerine yüksek lisansını Prof. Judith Uluğ ile tamamladı; aynı okulun kompozisyon bölümünde İlhan Usmanbaş’ın öğrencisi oldu. Eş zamanlı olarak İstanbul Gazetecilik ve Hakla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1980 yılında DAAD bursu alarak gittiği Köln Müzik Yüksek Okulu’nda Prof. J. Blume ile kompozisyon, Prof. G. Fork ile şeflik, B. Slokar ile trombon ve Prof. Humpert ile elektronik müzik çalıştı. Sergiu Celibidache’ın ustalık sınıfında aktif katılımcı olarak yer aldı. 1989-1995 yıllarında Bayer Üflemeli Çalgılar Orkestrası’nı yöneten Güneş, 1988 yılından beri Köln Senfoni Orkestrası ve Ensemble Mondial Oda Orkestrası’nın, ayrıca Mondial Filarmoni Orkestrası ve Türk Oda Orkestrası’nın (Turkish Chamber Orchestra) şefi oldu. Devlet Senfoni Orkestralarının yanı sıra, Scottish Chamber Orchetra, WDR Orkestrası, Philharmonie Köln ve değişik birçok orkestrayı yönetti. Radyo ve televizyonda sayısız konser verdi; WEA, EMI Electrola, Telos ve Audite plak şirketleriyle pek çok CD yayınladı. Ayrıca Avrupa, Asya ve ABD’de konserlere solist, orkestra şefi ve besteci olarak katıldı. Yapıtları arasında 19 senfoni, elektronik müzik, solo yapıtlar ve oda müziği eserleri bulunan ve bestecilik alanında pek çok ödül kazanmış olan Güneş, “Bilimde Her Şey Vardır” adlı elektronik yapıtı ile Bourges Uluslararası Elektro Akustik Ödülünü kucakladı. Diğer öne çıkan besteleri arasında “Orchesterstück 2.5” ile yaylı sazlar için yazdığı senfonik eseri “Bıdık”ı sayabiliriz. Sözkonusu eserler bugüne dek Berlin Filarmoni ve Londra Filarmoni gibi orkestraların solistleri tarafından seslendirildi. Bestelerinde raslamsallıktan atonaliteye, değişken ritimlerden akustik ve elektronik çalgı birleşimlerine kadar yeni teknikleri deneyen Güneş’in geleneksel melodi çizgisine bağlı kalmasa da yeni-Romantizm anlayışında bir senteze varma peşinde olduğunu söyleyebiliriz.
Turkish Chamber Orchestra
Köln Senfoni Orkestrası ile Ensemble Mondial’in solistlerinden oluşan ve Betin Güneş tarafından kurulan orkestranın birlikteliği 25 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Orkestra Macaristan, Japonya, Rusya, Polonya, Kore, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs gibi değişik ülkelerden gelen müzisyenler ile Betin Güneş ve diğer Türk bestecilerinin yanında tanışmış kişilerden oluşuyor. Konserlerde Betin Güneş’in özel orkestrasyonuyla çalan topluluk kendine özgün bir tını yapısına sahip. EMI Electrola, Warner Brothers ve Telos gibi etiketlerle çıkmış olan pek çok CD kaydı bulunan ekip dünya klasik müzik kayıt arşivlerine son derece özgün armağanlar sunuyor. Orkestra ile benzeri şekilde, farklı ülkelerden üyelerin bir araya getirdiği Koro ise opera repertuvarı dışında yine Betin Güneş’in besteleri ve özel düzenlemelerini başarıyla yorumlamakta.
Zsuzsa Debre
Keman
Macar kemancı Zsuzsa Debre, ilk keman derslerini 6 yaşında dedesinden aldı. Györ’deki ilk resmî müzik öğreniminden sonra Franz Liszt Müzik Akademisi’ne devam etti. Burada Dénes Zsigmondy ve János Pallagi’nin öğrencisi oldu; György Pauk, Sándor Végh ve Tibor Varga’nın gözetiminde müzikal gelişimini devam ettirdi. Debre bugün hem başarılı bir solist, hem başkemancı, hem oda müzikçisi hem de birçok topluluğun kurucusu.
Janet Şahin
Soprano
Almanya’nın Frechen şehrinde dünyaya gelen Janet Şahin, küçük yaşlarda piyano ve şan dersleri aldı. Betin Güneş ile piyanoda kendini geliştirdikten sonra Köln Üniversitesi’ne girdi. Burada müzik bilimi bölümünde öğrenimini sürdüren Janet Şahin, Betin Güneş Korosu‘nun yanı sıra, birçok toplulukta solist olarak yer alıyor. Geniş ses aralığı sayesinde birçok tanınmış opera aryalarının yanı sıra, modern eserleri de başarıyla yorumluyor. Ayrıca kendi gitarıyla besteler yazarak, müzisyen aile bireyleriyle birlikte vokal ve enstrümatalist olarak uluslararası konserlerde yer alıyor.
Birgit Breidenbach
Kontralto
Köln Müzik Yüksek Okulu’nda aldığı öğrenimden sonra, Prof. Peter Witsch ile, ayrıca Karlsruhe‘ta Prof. Aldo Baldin ve Detmold‘da Prof. Peter Ziethen ile çaIıştı. Bayreuth’ta dünyaca ünlü Wagner yorumcuları Anna Reynolds ve Jean Cox’tan dersler aldı. Bach Academy Stuttgart’ta şef Helmut Rilling, Staatstheater Kassel’de şef Bernhard Lang ile çalıştı. Münster Müzik Üniversitesi başta olmak üzere pek çok yerde dersler verdi, ustalık sınıfları açtı. Şan yarışmalarında jüri üyeliği yaptı.